Кисело мляко :: Веселият Готвач ::
receptite.com - Кисело мляко :: Веселият Готвач ::
Необходими продукти:
прясно мляко
кисело мляко за закваска
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото. Оставяме го да се охлади до температура позволяваща да държим спокойно малкия си пръст на ръката (45 С по Целзий). Наливаме го в буркани тип Омния (800 мл). За всеки буркан в кафеена чашка вземаме една препълнена чаена лъжичка кисело мляко. Разбъркваме киселото мляко и го разреждаме с няколко лъжички от прясното мляко. Така приготвената закваска поставяме в буркана с прясното мляко. Добре разбъркваме млякото в буркана, в който сме сложили закваската. Така постъпваме със всички буркани. Поставяме капачки на бурканите, покриваме ги с чиста кърпа и ги завиваме с вълнено одеяло или вълнена дреха (може и някое старо кожухче). Заквасеното мляко ферментира при температура 41-43 С по Целзий, затова освен завиването на бурканите с вълнени завивки е от значение и температурата на помещението, която трябва да е поне 16-17 С по Целзий. След два часа и половина проверяваме дали млякото се е сгъстило. Ако не е, оставяме го завито още половин час. После поставяме бурканите с готовото кисело мляко в съд със студена вода или хладилник, където ги държим, докато млякото се стегне. Заквасеното мляко се съхранява при температура 10 С по Целзий до 3 дни.
Необходими продукти:
прясно мляко
кисело мляко за закваска
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото. Оставяме го да се охлади до температура позволяваща да държим спокойно малкия си пръст на ръката (45 С по Целзий). Наливаме го в буркани тип Омния (800 мл). За всеки буркан в кафеена чашка вземаме една препълнена чаена лъжичка кисело мляко. Разбъркваме киселото мляко и го разреждаме с няколко лъжички от прясното мляко. Така приготвената закваска поставяме в буркана с прясното мляко. Добре разбъркваме млякото в буркана, в който сме сложили закваската. Така постъпваме със всички буркани. Поставяме капачки на бурканите, покриваме ги с чиста кърпа и ги завиваме с вълнено одеяло или вълнена дреха (може и някое старо кожухче). Заквасеното мляко ферментира при температура 41-43 С по Целзий, затова освен завиването на бурканите с вълнени завивки е от значение и температурата на помещението, която трябва да е поне 16-17 С по Целзий. След два часа и половина проверяваме дали млякото се е сгъстило. Ако не е, оставяме го завито още половин час. После поставяме бурканите с готовото кисело мляко в съд със студена вода или хладилник, където ги държим, докато млякото се стегне. Заквасеното мляко се съхранява при температура 10 С по Целзий до 3 дни.
Коментари
Публикуване на коментар