КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ? - BGHelp.net
КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ? - BGHelp.net
КИСЕЛО МЛЯКО
Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "йогурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %.
Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:
Необходими продукти
1 л прясно мляко 1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.
Начин на приготвяне
Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/. Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.
Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация. След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.
КИСЕЛО МЛЯКО
Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "йогурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %.
Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:
Необходими продукти
1 л прясно мляко 1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.
Начин на приготвяне
Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/. Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.
Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация. След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.
Коментари
Публикуване на коментар